Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

U Trebinju održan sastanak...

 U prostorijama Okružnog suda u Trebinju dana 20.09.2018. godine, održan je sastanak predsjednice Vrhovnog suda Republike Srpske sa predsjednicima Okružnih sudova Republike Srpske i predsjednikom Višeg privrednog suda Banja Luka.

 Sastanak je zakazan radi sagledavanja stanja i donošenja zaključka u vezi usvojenog Akcionog plana za ubrzanje sudskih postupaka i poštivanja rješavanja predmeta u razumnom roku.

 Na sastanku su učesnici izložili podatke o broju predmeta koji su  označeni kao predmeti sa smetnjama o predmetima koji se u planovima za rješavanje predmeta ponavljaju dva ili više puta, i opravdanosti i razlozima nerješavanja predmeta u skladu sa planom.

 Takođe se raspravljalo o harmonizaciji sudske prakse, saradnji sudova različitog stepena, kvalitetu sudskih odluka, praćenju ažurnosti suda i sudija i ostalih zaposlenih, te o ostalim aktuelnim pitanjima.

 Zaključeno je da postoji određeni broj predmeta koji su označeni kao predmeti sa smetnjama, radi se o relativno malom broju takvih predmeta. Zaključak je da nerješivost mora biti objektivna, te da je u gotovo svim slučajevima označavanje predmeta nerješivo opravdano. Takođe, ukazano je na potrebu aktivnijeg pristupa predsjednika sudova, predsjednika odjeljenja i sudija radi izbjegavanja situacija da se predmeti u planovima ponavljaju više puta. U pogledu različite sudske prakse u istom sudu, zaključeno je da nema takvih slučajeva, a da sudovi trebaju koristiti postojeće instrumente kako ne bi došlo do toga. Zaključeno je da je neophodno prioritetno rješavati žalbe na procesne odluke primjenom odredbi postojećeg Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju ili kroz prijedlog izmjena istog. Ukazano je i na neophodnost kontrole izrade sudskih odluka u skladu sa odredbama Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju, te potrebi implementacije mentorstva u sudovima.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_9727.JPG

IMG_9730.JPG

IMG_9729.JPG