Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

mail print fav manja slovaveca slova

PONOVNO SUĐENJE SPASU MILIŠIĆU

05.10.2020.

Vrhovni sud Republike Srpske je svojim rješenjem od 29.09.2020. godine, uvažio žalbu branioca optuženog Spasa Milišića, ukinuo presudu Okružnog suda u Trebinju, broj 15 0 K 003779 19 K2 od 23.01.2020. godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

Ukinutom presudom Okružnog suda u Trebinju, optuženi Spaso Milišić je oglašen krivim, zbog krivičnog djela – Ubistvo iz čl. 124. st. l. KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelima – Teška tjelesna povreda iz čl. 132. st. l. KZ RS i Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz čl. 361. st. l. KZ RS,  te je osuđen na jedinstvenu kaznu  zatvora u trajanju  od 16 (šesnaest) godina.

Iz obrazloženja ukidajućeg rješenja  proizilazi da je prvostepeni sud povrijedio princip zabrane  „reformatio in peius“ ( zabrane preinačenja  na teže)  kada je u pitanju krivično djelo teške tjelesne povrede iz čl. 132. st. l. KZ RS, nanesene  oštećenom Peru Miloševiću. Naime, činjenični opis tog djela  iz prvobitne optužnice  Okružnog javnog tužioca u Trebinju nije sadržavao  radnju  koju je optuženi preduzeo pri izvršenju djela,  kao ni  subjektivni element tog djela. Na ponovljenom pretresu javni tužilac je izmijenio optužnicu i dodao nedostajuće elemente  koje je okružni sud prihvatio  i optuženog oglasio krivim  i za djelo teške tjelesne povrede. Međutim,  po stanovištu  vrhovnog suda,  presuda je na taj način  nezakonito  izmijenjena  na štetu optuženog s obzirom na činjenicu da je republički tužilac odustao od žalbe izjavljene protiv prvobitne presude okružnog suda  kojom je optuženom izrečena  jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 20 (dvadeset) godine zbog sticaja tri krivična djela.

Kada je u pitanju krivično djelo ubistva iz čl. 124. st. l. KZ RS, vrhovni sud ukazuje na potrebu dopunskog psihijatrijskog vještačenja po vještacima dr Stojakoviću i dr Stankoviću na okolnost duševnog zdravlja optuženog. Ovo iz razloga što je okružni sud prihvatio navedeno vještačenje, mada se vještaci nisu izjasnili na  naknadnu izjavu optuženog kojom tvrdi  da mu je oštećeni kritične prilike uputio  uvredljive riječi.

Vrhovni sud je istovremeno donio rješenje kojim je optuženom Milišiću produžio pritvor, koji po tom rješenju može trajati najduže godinu dana.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Svečano otvorena Zajednička zgrada pravosudnih institucija u Trebinju

11.09.2020.

Svečanom ceremonijom otkrivanja ploče, Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler i ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović,  zvanično su  dana 11.09.2020. godine otvorili novoizgrađenu Zajedničku zgradu pravosudnih institucija u Trebinju, zgradu u kojoj su smještene tri pravosudne institicije, Okružni sud u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju i Osnovni sud u Trebinju. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević, Glavni Okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Žarko Milić, predsjednik Osnovnog suda u Trebinju Milan Bosić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zamjenica gradonačelnika Slađana Skočajić, te pomoćnici ministra pravde u Vladi Republike Srpske Slobodan Zec i Pero Dunjić.

 

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević,  istako je da pravosuđe hercegovačke regije zaslužuje jedan moderan objekat kakva je Zajednička zgrada pravosudnih institucija u Trebinju, te da savremena zgrada i savremena oprema dodatno obavezuju kako nosioce pravosudnih funkcija, tako i sve zaposlene u ovim institucijama na podizanju kvaliteta rada i odgovornosti.

 

Ministar pravde u Vladi  Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je zgrada  „Palate pravde“ samo tehnička pretpostavka za donošenje pravde, navodeći da ga posebno raduje šestomjesečni izvještaj o radu trebinjskog pravosuđa koji je veoma dobar. Istako je da sada ne postoji nijedna tehnička prepreka za još bolji rad i još bolje rezultate i dodao da je vladavina prava obaveza, te da svaki čovjek koji uđe na ova vrata ove zgrade ima pravo na apsolutnu pravdu koju mora dobiti.

 

Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler rekao je da će nova zgrada pravosudnih institucija omogućiti  da se u njoj donosi pravda ljudima , od koje i zavisi vladavina prava. Istakao je da građani žele jednak pristup pravdi, suđenje u razumnom roku i profesionalan rad zaposlenih u pravosudnim institucijama, te da je EU tu da vrši ulaganja i da stvori jedan prijatan ambijent za rad, ali i prijatan ambijent za građane koji se ovde susreću sa pravdom.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je otvaranje „Palate pravde“ otvaranje jedne od najvažnijih institucija kako našeg grada, tako i cijele hercegvačke regije. Istakao je i da je Grad Trebinje finansijski podržao ovaj prijekat u iznosu od oko 970.000,00 KM, te da posebnu zahvalnost duguje institucijama  EU čiji je ovo samo jedan u nizu od projekata, koji su realizovani u Trebinju. On je izrazio nadu da će trebinjske sudije i tužioci imati što manje posla, ali da će one predmete koji budu pred njima obraditi na najbolji mogući način, na zadovoljstvo pravde i pravičnosti, kao važnih principa demokratskog i društva zasnovanog na vladavini prava.

 

Izgradnju Zajedničke zgrade pravosudnih institucija u Trebinju finansirali su: delegacija Evropske Unije u okviru programa „Jačanje vladavine prava“ u iznosu od 3.100.000 KM , Ministarstvo pravde Republike Srpske u iznosu od 1.500,000 KM , te Grad Trebinje u iznosu  od 970.000 KM . Takođe, finansijsku podršku u izgradnji ove zgrade pružio je i  Visoki sudski i tužilački savjet BiH, dok su izradu projektne dokumentacije finansijske podržale Vlade Kraljevina Norveške i Švedske sa oko 90.000 KM.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Okružni sud u Trebinju počeo sa radom u novim prostorijama

07.09.2020.

            Pravosudne institucije sa sjedištem u Trebinju, Okružni sud u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju i Osnovni sud u Trebinju, počeli su sa radom u novoizgrađenoj zajedničkoj zgradi pravosudnih institucija u Trebinju, a koja zgrada se nalazi u Trebinju na adresi Vojvode Stepe Stepanovića br.18.

 

            Sredstva za izgradnju zajedničke zgrade pravosudnih institucija u Trebinju je obezbijedila delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde Republike Srpske je radi obezbjeđenja nove lokacije ustupilo Gradu Trebinje sadašnju zgradu Okružnog

suda, snosilo trošak izdavanja građevinske dozvole, troškove okolnog uređenja i opremanje namještajem. Grad Trebinje je ustupio lokaciju, te snosio obaveze rente kao i komunalnih priključaka. Svoj doprinos izgradnji nove zgrade pravosudnih institucija u Trebinju je dao i Visoki sudski i tužilački savjet.

 

            Novoizgrađena zgrada raspolaže sa oko 2.600 m2 namjenski opremljenog radnog prostora, koji je izgrađen u skladu sa svim evropskim standardima. Ovo je jedan od vrlo rijetkih primjera u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, pa i u okruženju, da je izgrađen potpuno novi zajednički objekat za sve pravosudne institucije koje djeluju u jednom administrativnom sjedištu.

 

            U novoj zgradi postoji adekvatan arhivski prostor, prostorije za zadržavanje pritvorenih osoba, dvije velike moderno opremljene sudnice, prostorije za sudsku policiju, prostorije za advokate, prostorije za podršku svjedocima, biblioteke, kao i sva tehnička i informatička oprema.

 

            Izgradnja ovakvog objekta ima izuzetan značaj za pravosuđe, kako pravosuđe Trebinja i Hercegovine, tako i za pravosuđe RS i BiH, te će doprinijeti jačanju vladavine prava.

 

            Rad u ovakvim uslovima omogućava i doprinosi jačanju vladavine prava, a dodatno obavezuje sve nosioce pravosudnih funkcija i zaposlene na poboljšanje rezultata rada, iako su i dosadašnji rezultati rada pravosudnih organa sa ovog područja jako dobri, što se može vidjeti iz statističkih izvještaja o radu.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

JAVNI KONKURS

27.11.2019.

Javni konkurs za prijem Stručnog savjetnika-psihologa na neodređeno vrijeme
1. Stručni savjetnik-psiholog - 1 (jedan) izvršilac


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Српском (ћирилица)

Povratak na vrh

 

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

10.10.2019.

   Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, danas je u prostorijama Okružnog suda u Trebinju, psiholog Milena Rupar održala prezentaciju, u kojoj je govorila o važnosti mentalnog zdravlja, problemima i poteškoćama, kao i o prevenciji i strategijama za prevažilaženje mentalnih poteškoća.

   Cilj prezentacije je bio promocija mentalnog zdravlja koja uključuje određene akcije koje kreiraju životne uslove i okruženje koje je podržavajuće i koje dozvoljava ljudima da izgrade i sprovedu zdrave životne stilove.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

 

Izrečena presuda licu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Gacko

28.05.2019.

 Vijeće Okružnog suda u Trebinju je dana 28.05.2019. godine, donijelo i javno objavilo presudu  povodom optužnice Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, kojom su optuženi Zoran Svorcan i Mileta Govedarica, obojica iz Gacka, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

 Navedenom optužnicom optuženim je stavljeno na teret da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao saizvršioci i pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi”, dana 29.06.1992. godine, ispred hotela “RITE Gacko” u Gacku, lišili života civilno lice Nelmana Memića, a čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, na način da je prvooptuženi Zoran Svorcan oštećenom Memiću nanio dvije ubodne rane oštricom noža u predjelu vrata i leđa da bi potom drugooptuženi Mileta Goveradica iz automatske puške ispalio više hitaca u tijelo Nelmana Memića.

 Presudom ovog suda prvooptuženi Zoran Svorcan je za predmetno krivično djelo oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina, dok je drugooptuženi Mileta Govedarica oslobođen da je kao saizvršilac počinio navedeno krivično djelo.

 Ocjenjujući provedene dokaze pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, vijeće ovog suda je pravnim standardom “van razumne sumnje” utvrdilo da su dokazani navodi optužnice u pogledu radnje prvooptuženog Zorana Svorcana. Činjenicu da je upravo prvooptuženi Zoran Svorcan kritične prilike nasrnuo na oštećenog Nelmana Memića i zadao mu udarce nožem u predio leđa i vrata, a koji udarci su prouzrokovali njegovu smrt, potvrđuju iskazi većeg broja očevidaca događaja, kao i iskazi svjedoka koji su imali posredna saznanja o kritičnom događaju. Nasuprot tome, kada je u pitanju odgovornost drugooptuženog Milete Govedarice, vijeće ovog suda nalazi da Okružni javni tužilac nije dokazao njegovu saizvršilačku aktivnost u lišavanju života oštećenog, jer takva teza ne nalazi potvrdu u sadržaju dokazne građe.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh