Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

Izrečena presuda licu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Gacko

28.05.2019.

 Vijeće Okružnog suda u Trebinju je dana 28.05.2019. godine, donijelo i javno objavilo presudu  povodom optužnice Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju, kojom su optuženi Zoran Svorcan i Mileta Govedarica, obojica iz Gacka, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ.

 Navedenom optužnicom optuženim je stavljeno na teret da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao saizvršioci i pripadnici paravojne formacije “Beli orlovi”, dana 29.06.1992. godine, ispred hotela “RITE Gacko” u Gacku, lišili života civilno lice Nelmana Memića, a čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, na način da je prvooptuženi Zoran Svorcan oštećenom Memiću nanio dvije ubodne rane oštricom noža u predjelu vrata i leđa da bi potom drugooptuženi Mileta Goveradica iz automatske puške ispalio više hitaca u tijelo Nelmana Memića.

 Presudom ovog suda prvooptuženi Zoran Svorcan je za predmetno krivično djelo oglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina, dok je drugooptuženi Mileta Govedarica oslobođen da je kao saizvršilac počinio navedeno krivično djelo.

 Ocjenjujući provedene dokaze pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, vijeće ovog suda je pravnim standardom “van razumne sumnje” utvrdilo da su dokazani navodi optužnice u pogledu radnje prvooptuženog Zorana Svorcana. Činjenicu da je upravo prvooptuženi Zoran Svorcan kritične prilike nasrnuo na oštećenog Nelmana Memića i zadao mu udarce nožem u predio leđa i vrata, a koji udarci su prouzrokovali njegovu smrt, potvrđuju iskazi većeg broja očevidaca događaja, kao i iskazi svjedoka koji su imali posredna saznanja o kritičnom događaju. Nasuprot tome, kada je u pitanju odgovornost drugooptuženog Milete Govedarice, vijeće ovog suda nalazi da Okružni javni tužilac nije dokazao njegovu saizvršilačku aktivnost u lišavanju života oštećenog, jer takva teza ne nalazi potvrdu u sadržaju dokazne građe.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh