Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

Okružni sud u Trebinju počeo sa radom u novim prostorijama

07.09.2020.

            Pravosudne institucije sa sjedištem u Trebinju, Okružni sud u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju i Osnovni sud u Trebinju, počeli su sa radom u novoizgrađenoj zajedničkoj zgradi pravosudnih institucija u Trebinju, a koja zgrada se nalazi u Trebinju na adresi Vojvode Stepe Stepanovića br.18.

 

            Sredstva za izgradnju zajedničke zgrade pravosudnih institucija u Trebinju je obezbijedila delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Ministarstvo pravde Republike Srpske je radi obezbjeđenja nove lokacije ustupilo Gradu Trebinje sadašnju zgradu Okružnog

suda, snosilo trošak izdavanja građevinske dozvole, troškove okolnog uređenja i opremanje namještajem. Grad Trebinje je ustupio lokaciju, te snosio obaveze rente kao i komunalnih priključaka. Svoj doprinos izgradnji nove zgrade pravosudnih institucija u Trebinju je dao i Visoki sudski i tužilački savjet.

 

            Novoizgrađena zgrada raspolaže sa oko 2.600 m2 namjenski opremljenog radnog prostora, koji je izgrađen u skladu sa svim evropskim standardima. Ovo je jedan od vrlo rijetkih primjera u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, pa i u okruženju, da je izgrađen potpuno novi zajednički objekat za sve pravosudne institucije koje djeluju u jednom administrativnom sjedištu.

 

            U novoj zgradi postoji adekvatan arhivski prostor, prostorije za zadržavanje pritvorenih osoba, dvije velike moderno opremljene sudnice, prostorije za sudsku policiju, prostorije za advokate, prostorije za podršku svjedocima, biblioteke, kao i sva tehnička i informatička oprema.

 

            Izgradnja ovakvog objekta ima izuzetan značaj za pravosuđe, kako pravosuđe Trebinja i Hercegovine, tako i za pravosuđe RS i BiH, te će doprinijeti jačanju vladavine prava.

 

            Rad u ovakvim uslovima omogućava i doprinosi jačanju vladavine prava, a dodatno obavezuje sve nosioce pravosudnih funkcija i zaposlene na poboljšanje rezultata rada, iako su i dosadašnji rezultati rada pravosudnih organa sa ovog područja jako dobri, što se može vidjeti iz statističkih izvještaja o radu.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh