Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

Svečano otvorena Zajednička zgrada pravosudnih institucija u Trebinju

11.09.2020.

Svečanom ceremonijom otkrivanja ploče, Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler i ministar pravde u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović,  zvanično su  dana 11.09.2020. godine otvorili novoizgrađenu Zajedničku zgradu pravosudnih institucija u Trebinju, zgradu u kojoj su smještene tri pravosudne institicije, Okružni sud u Trebinju, Okružno javno tužilaštvo u Trebinju i Osnovni sud u Trebinju. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević, Glavni Okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Žarko Milić, predsjednik Osnovnog suda u Trebinju Milan Bosić, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zamjenica gradonačelnika Slađana Skočajić, te pomoćnici ministra pravde u Vladi Republike Srpske Slobodan Zec i Pero Dunjić.

 

U svom uvodnom obraćanju predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević,  istako je da pravosuđe hercegovačke regije zaslužuje jedan moderan objekat kakva je Zajednička zgrada pravosudnih institucija u Trebinju, te da savremena zgrada i savremena oprema dodatno obavezuju kako nosioce pravosudnih funkcija, tako i sve zaposlene u ovim institucijama na podizanju kvaliteta rada i odgovornosti.

 

Ministar pravde u Vladi  Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je zgrada  „Palate pravde“ samo tehnička pretpostavka za donošenje pravde, navodeći da ga posebno raduje šestomjesečni izvještaj o radu trebinjskog pravosuđa koji je veoma dobar. Istako je da sada ne postoji nijedna tehnička prepreka za još bolji rad i još bolje rezultate i dodao da je vladavina prava obaveza, te da svaki čovjek koji uđe na ova vrata ove zgrade ima pravo na apsolutnu pravdu koju mora dobiti.

 

Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler rekao je da će nova zgrada pravosudnih institucija omogućiti  da se u njoj donosi pravda ljudima , od koje i zavisi vladavina prava. Istakao je da građani žele jednak pristup pravdi, suđenje u razumnom roku i profesionalan rad zaposlenih u pravosudnim institucijama, te da je EU tu da vrši ulaganja i da stvori jedan prijatan ambijent za rad, ali i prijatan ambijent za građane koji se ovde susreću sa pravdom.

 

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je otvaranje „Palate pravde“ otvaranje jedne od najvažnijih institucija kako našeg grada, tako i cijele hercegvačke regije. Istakao je i da je Grad Trebinje finansijski podržao ovaj prijekat u iznosu od oko 970.000,00 KM, te da posebnu zahvalnost duguje institucijama  EU čiji je ovo samo jedan u nizu od projekata, koji su realizovani u Trebinju. On je izrazio nadu da će trebinjske sudije i tužioci imati što manje posla, ali da će one predmete koji budu pred njima obraditi na najbolji mogući način, na zadovoljstvo pravde i pravičnosti, kao važnih principa demokratskog i društva zasnovanog na vladavini prava.

 

Izgradnju Zajedničke zgrade pravosudnih institucija u Trebinju finansirali su: delegacija Evropske Unije u okviru programa „Jačanje vladavine prava“ u iznosu od 3.100.000 KM , Ministarstvo pravde Republike Srpske u iznosu od 1.500,000 KM , te Grad Trebinje u iznosu  od 970.000 KM . Takođe, finansijsku podršku u izgradnji ove zgrade pružio je i  Visoki sudski i tužilački savjet BiH, dok su izradu projektne dokumentacije finansijske podržale Vlade Kraljevina Norveške i Švedske sa oko 90.000 KM.


Vijest je napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

IMG_0752.JPG

IMG_0753.JPG