Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Trebinju

Izrečena nova presuda optuženom Spasu Milišiću

27.01.2020.

 Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske, svojim rješenjem uvažio žalbu branioca optuženog i ukinuo presudu ovog suda broj: 15 0 K 003779 18 K od 04. marta 2019. godine, održan je ponovni glavni pretres na kojem je javni tužilac izvršio  izmjenu predmetne  optužnice. Optužnica je izmijenjena na način da je optuženom Spasu Milišiću na teret stavljeno izvršenje osnovnog oblika ubistva iz čl. 124. st. l. Krivičnog zakonika Republike Srpske (KZRS), umjesto ranijeg kvalifikovanog oblika teškog ubistva na podmukao način iz čl. 125. st. l. tač. l. KZ RS, te odustao od krivičnog djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga iz čl. 207. st. l.KZ RS.
 Krećući se u okviru izmijenjene  optužnice, vijeće ovog suda je sumiralo sve  ranije izvedene dokaze, te je, nakon njihove svestrane ocjene, pouzdano utvrdilo da je optuženi počinio krivično djelo ubistva iz čl. 124. st. l. KZ RS i krivično djelo teške tjelesne povrede iz čl. 132. st. l. KZ RS, na način kako je to činjenično navedeno u  tački 1. izmijenjene optužnice. Isto tako, ovaj sud je našao dokazanim da je optuženi počinio i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija iz čl. 361. st. l. KZ RS,  kako je to  činjenično navedeno u tačci 2. izmjenjene optužnice.
 Imajući u vidu stepen krivice optuženog i društvenu opasnost svakog od pojedinačno učinjenih djela u sticaju, sud mu je na osnovu čl 56. st. l. KZ RS, utvrdio pojedinačne kazne za svako od tih djela i to za krivično djelo  ubistva iz člana 124. stav 1. KZ RS - kaznu zatvora u trajanju od 15 (petnaest) godina, za krivično djelo teške tjelesne povrede iz člana 132. stav 1. KZ RS - kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i za krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. stav 1. KZ RS- kaznu zatvora u trajanju  6 (šest) mjeseci, a zatim mu je u smislu odredbe čl. 56. st. 2. tač.3. KZ RS, odmjerio i izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 (šesnaest) godina, u koju kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 11. 02.2018. godine, pa nadalje. Po mišljenju ovog suda, ovakva jedinstvena kazna zatvora u srazmjeri je sa svim okolnostima koje utiču na njenu visinu i kao takva je podobna da postigne svrhu kažnjavanja, kako u generalnom tako i u specijalnom obliku.
  Sud je donio rješenje kojim je produžio pritvor optuženom Spasu Milišiću do pravosnažnosti presude.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh